Acasă Noutăți În Ungaria va fi edificat Monumentul eroilor originari din actualul teritoriu al...

În Ungaria va fi edificat Monumentul eroilor originari din actualul teritoriu al Republicii Moldova căzuți în toate războaiele pe teritoriul acestei țări

În Ungaria va fi edificat Monumentul eroilor originari din actualul teritoriu al Republicii Moldova căzuți în toate războaiele pe teritoriul acestei țări.

Decizia a fost aprobată în cadrul discuțiilor purtate, la Budapesta, de reprezentanții Agenției pentru Știință și Memorie Militară cu colegii de la Institutul și Muzeul de Istorie Militară. Opera comemorativă de război va fi construită pe teritoriul Cimitirului Eroilor din orașul Miskolc. Proiectul este plenar susținut de autoritățile publice locale, fapt confirmat de primarul orașului Pal Veres, care a asigurat că autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor vor fi eliberate operativ. Lucrările de edificare a monumentului urmează să fie finalizate până în luna iunie 2024.

În cadrul discuțiilor de la Budapesta a fost examinat și stadiul actual al cooperării bilaterale în domeniul istoriei și memoriei militare dintre Agenția pentru Știință și Memorie Militară și Institutul și Muzeul de Istorie Militară, fiind menționat stadiul avansat al acestei colaborări, fapt confirmat prin realizarea cu succes a mai multor proiecte comune pe teritoriul ambelor state. În context, a fost efectuat un schimb de opinii privind identificarea și realizarea unor noi proiecte comune pe teritoriul celor două țări.

Colaborarea moldo-maghiară în domeniul memoriei militare este realizată în baza Acordului interguvernamental cu privire la păstrarea şi eternizarea memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie şi cu privire la statutul înmormântărilor, semnat la 2 martie 1998.