Acasă Noutăți Dialog moldo-austriac la AȘMM

Dialog moldo-austriac la AȘMM

Aspectele colaborării bilaterale în domeniile istoriei și memoriei militare, muzeografiei, cercetării și securității dintre instituțiile de resort din Austria și Agenția pentru Știință și Memorie Militară au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii conducerii AȘMM cu ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone.

În context, diplomatul de la Viena a invitat Agenția să participe la realizarea proiectului Institutului de Cercetare a Războiului „Ludwig-Boltzmann” din Graz, care prevede editarea unei cărți a memoriei cu notificarea originalilor de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, căzuți în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Austriei. ”Prin această ediție dorim să aducem un omagiu soldaților care au contribuit la eliberarea Austriei. Lucrarea urmează a fi prezentată la Chișinău în data de 19 octombrie, de Ziua Națională a Austriei”, a   menționat Stella Avallone.

În cadrul dialogului, directorul Agenției, dr. Vitalie Ciobanu, a specificat că instituția a colaborat anterior cu Institutul de Cercetare a Războiului „Ludwig-Boltzmann” la editarea unui volum despre prizonierii de război austrieci, care au decedat pe teritoriul actual al Republicii Moldova în perioada anilor 1945-1955. În context, Vitalie Ciobanu a propus organizarea unei expoziții comune în problema respectivă, invitând partea austriacă să participe cu materiale de analiză și cercetare în publicațiile editate de Agenție, precum și la conferințele/simpozioanele internaționale, organizate de AȘMM.

Foto: Sveatoslav Rotari