Free Porn
xbporn

Acasă Alte publicații Congresului Național al Istoricilor Români la Agenția pentru Știință și Memorie Militară

Congresului Național al Istoricilor Români la Agenția pentru Știință și Memorie Militară

În cadrul Congresului Național al Istoricilor Români, la Agenția pentru Știință și Memorie Militară, a fost organizată secțiunea ”Armata română și Basarabia (1918-1944)”, moderată de profesorul Petre Otu și dr. Alin Spânu.

            Comunicările istoricilor militari din România și Republica Moldova (prof. I. Giurcă, dr. V. Ciobanu, dr. V. Burlacu, dr. A. Spănu, dr. I. Xenofontov, etc) au oferit posibilitatea să privim evenimentele acestei perioade prin prisma concepției memoriei istorice și a culturii rememorării.

            Analizând, în baza materialelor istorice de arhivă, participanții la eveniment au constatat că Armata română în Basarabia, în anul 1918, a reușit să stopeze anarhia, dezordinea și acțiunile violente ca rezultat al dezintegrării armatei ruse în urma revoluției bolșevice. Iar ulterior, Armata română a avut un rol pozitiv la asigurarea ordinii și securității, dezvoltării economice a ținutului, modernizării vieții cotidiene, educației generale a populației și altele.

            În cadrul celei de-a IV-a ediții a Congresului Național al Istoricilor Români, eveniment organizat la Chișinău și Suceava, în perioada 27 – 31 august 2024, a fost prezentat nr. 2 (104)/2024 al buletinului ”DOCUMENT”, editat de Arhivele Militare Române în colaborare cu Agenția pentru Știință și Memorie Militară.  Ediția a fost realizată grație inițiativei conducătorilor celor două instituții colonel dr. Liviu Corciu (Arhivele Militare Române) și colonel (r) dr. Vitalie Ciobanu (Agenția pentru Știință și Memorie Militară).

           Studiile publicate reflectă contextul politic și militar al intrării trupelor române în Basarabia în perioada decembrie 1917 – ianuarie 1918 (autor dr. Vitalie Ciobanu), aspecte din istoria prezenței militare ruse în Republica Moldova în perioada anilor 1991-2004 (autor dr. Anatol Țăranu), activitatea Directoratului General de Război și Marină al Republicii Democratice Moldovenești și formarea Armatei Naționale în anii 1917-1918 (autor Anatolie Nosatîi), soarta militarilor din Regimentul 28 Dorobanți, reținuți de sovietici la retragerea Armatei Române din Basarabia în vara anului 1940 (autor dr. Mihai Tașcă), etc.

Materialele înserate în nr.2 (104)/20024 pot fi accesate https://amnr.defense.ro/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_104_2024.pdf